Basiscertificaat marifonie oftewel het VHF cerificate heb je nodig voor de binnenvaart marifoon. Laten we bij het begin beginnen. Het hoofddoel van een marifoon aan boord van een schip is het verhogen van de veiligheid. Om de marifoon aan boord te mogen plaatsen moet je minimaal in het bezit zijn van dit basiscertificaat. Dat hoeft niet de schipper te zijn, maar ten minste één van de opvarenden moet in het bezit zijn van de juiste papieren. Met dit basiscertificaat mag je de marifoon aan boord plaatsen en gebruiken. Er zitten geen kosten aan het gebruik van de marifoon, echter wel de jaarlijkse administratiekosten. (ongeveer 50 euro per jaar.)
Marifoon uitluisteren zonder certificaat
Een marifoon gebruiken zonder certificaat is niet toegestaan. Je bent namelijk in het bezit van een zender in de maritieme frequenties. Uiteraard mag je wel de marifoonkanalen uitluisteren via internet of een frequentiescanner. Bijvoorbeeld via scannernet. Op deze manier kan je de marifoon toch uitluisteren zonder certificaat.
Wat mag ik bedienen met het basiscertificaat?
Uiteraard de standaard VHF marifoon maar ook AIS (het Automatic Identification System). Met dit geweldige hulpmiddel kan je als het ware “om de hoek” kijken. Maar ook de SART (radartransponder) mag je aanschaffen en meenemen. Deze neem je bij calamiteiten mee in het reddingsvlot (of bevestig je aan je reddingsvest) en dan kunnen de hulpdiensten je lokaliseren. Besluit je ook om een EPIRB mee te nemen moet je het basiscertificaat marifonie uitbreiden met de module GMDSS-B. Deze module, samen met het basiscertificaat, geeft Marcom-B.
Basiscertificaat marifonie | binnenvaart
Het basiscertificaat is voor de binnenvaart en ga je op zee varen, dan moet je Marcom-B hebben. Onzin, dit is een veel gehoorde onjuiste uitdrukking. Uiteraard, als je vaargebied uitsluitend op de binnenwateren is, is het basiscertificaat voldoende. Echter, dan mis je wel een aantal handige opties. Voorbeeld; vaar je op het Marker- of IJsselmeer met goed zicht dan selecteer je marifoonkanaal 1. Dit is een duplex kanaal maar op dit kanaal kan je helaas geen andere schepen oproepen. Alleen de centrale meldpost IJsselmeer. Andere schepen kan je wel digitaal via DSC Digital Selective Calling bereiken, maar dan moet je weer in het bezit zijn van Marcom-B.
Marifoon districten
Blijf je binnen de 12 mijl zone langs de kust, dan heb je gewoon contact met het kustwachtcentrum, ook met je binnenvaart marifoon. Je ontvangt ook het weerbericht over de bepaalde gebieden. Rottum, Texel, IJmuiden, Hoek van Holland en Vlissingen.
Alarmering standaard VHF marifoon
Ben je in het bezit van het basiscertificaat marifonie mag je de standaard VHF marifoon aanschaffen en gebruiken. In geval van een noodsituatie roep je de hulpdiensten op. Dit doe je op de binnenwateren op kanaal 10, mits je niet in een blokgebied vaart. Op de ruimere wateren zoals Waddenzee, IJssel- en Markermeer, Ooster- en Westerschelde doe je de noodoproep op kanaal 16. Dan heb je namelijk direct contact met het kustwachtcentrum.
Wat is je positie?
Stel, je hebt geen marifoon, je vaart op de binnenwateren en je raakt in de problemen. Je weet niet waar je bent en je belt het noodnummer 112 met je gsm. Dan kunnen de hulpdiensten tegenwoordig in de meeste gevallen wel je positie bepalen en in actie komen. Het grote nadeel; alleen 112 weet dat jij in nood zit, niet de schepen om je heen. Je kunt de scheepvaart in de buurt niet rechtstreeks op de hoogte brengen van de calamiteit. Ook kunnen de schepen niet deelnemen aan de communicatie met hulpverleners en het Redding Coördinatie Centrum (RCC).
Vaar je langs de kust, dan heb je al heel snel geen bereik meer met je gsm. Dan ben je afhankelijk van je marifoon en uiteraard je gps. Echter sommige hulpverleners kunnen ook je uitgezonden marifoonsignaal uit peilen.
Bij gebruik van DSC wordt direct je gps-positie digitaal meegezonden.
Toets basiscertificaat marifonie
Wat mag je wel en wat mag je niet bedienen met je basiscertificaat? En wat zijn de voordelen van een marifoon? En welk kanaal selecteer ik indien ik me in een noodsituatie bevind. Kan jij deze 10 examenvragen foutloos beantwoorden? Zet hem op.