Automatic Identification System

De afkorting AIS staat voor Automatic Identification System, wat gemakkelijk in het Nederlands vertaald kan worden als Automatisch Identificatie Systeem. AIS werkt wereldwijd als geautomatiseerd meld- en volgsysteem en het maakt daarbij gebruik van transponders. Walstations in de omgeving van het schip ontvangen automatisch belangrijke informatie. Denk aan identificatie (het MMSI-nummer, de scheepsnaam en radioroepnaam), het soort vaartuig, de positie, de koers en de snelheid. De beroepsbinnenvaart wordt waarschijnlijk vanaf 2015 verplicht uitgerust met AIS. Voor de pleziervaart zijn er (nog) geen eisen gesteld. Het kan natuurlijk maar zo dat daar binnenkort verandering in komt.

AIS is geen vervanger van de radar. Het werkt in de marifoonband op de kanalen 87 en 88 en het bereik is vergelijkbaar met de marifoon aan boord.

Als je besluit deel te nemen aan AIS, vraag dan bij Agentschap Telecom een MMSI-nummer aan. Dit nummer moet samen met de andere identificaties (scheepsnaam en radioroepnaam) in de transponder worden geprogrammeerd. Voor het gebruik van AIS gelden geen extra eisen voor het bedieningscertificaat. Ook met je basiscertificaat kunt je deelnemen aan AIS.

Meer over AIS: www.vaarbewijzen.nl/ais

cursusrooster Ga naar: cursusrooster
cursusrooster Ga naar: tarieven
inschrijven_cursus Ga naar: aanmelden dagcursus inclusief examen
inschrijven_onlinecursus Ga naar: aanmelden online cursus
 

Handige artikelen / tips

Marifoon examen Gratis marifoonexamens maken
Marifoon examen SRC of Marcom-B Feiten en FabelsTop